Rute 6

Den rute har seværdigheder med spændende historie. Øm Kloster, Gl. Rye med kirke, kilde og lyngbakker ligger langs ruten og vidner om klostervæsen, rigdom og magtposition. Ruten krydser Gudenåen, og Himmelbjerget er kun en lille afstikker væk.
ALKEN - RY

Både Alken og Ry har togforbindelse, så det er nemt at stå af eller på disse steder. Ruten byder på seværdigheder med spændende historie. Sct. Sørens Kirke i Gl. Rye og ruinerne af Øm Kloster vidner om et velhavende klostervæsen. Øm Kloster blev grundlagt i 1172 og fungerede de næste 400 år. Her havde cisterciensermunkene produktion, handel og lægegerning, ligesom der var plejehjem og undervisning. Klosteret blev revet ned efter reformationen, og murstene blev brugt til Skanderborg Slot. Men fundamentet er der stadig, ligesom der er klosterhave, munkegrave og klostermuseum.

Gl. Rye ligger smukt i landskabet omkranset af skove og lyngbakker. Her ligger Sct. Sørens Kirke højt i byen. Kirken var engang én sammenhængende bygning med to store korsarme, der forbandt langhus og klokketårn. Kirken nød dengang godt af egnens rigdom og kirkens status som pilgrimskirke. I 1534 var kirken rammen om dramatiske begivenheder, for det var her, at Hertug Christian af Slesvig blev valgt til konge af Danmark med navnet Christian d. III. Han var protestant og gennemførte i 1536 reformationen i Danmark. Ca. 4 km fra Gammel Rye ligger Himmelbjerget med smuk udsigt over Julsø og skovene omkring.

Find vej

Ved at klikke på kortet kan du se denne etape. 

Her kan du yderligere downloade rutens forløb ved at klikke på pilen til venstre. 

Spisesteder, overnatningssteder og meget mere kan findes ved at klikke på de 9 små firkanter i øverste højre hjørne.