Rute 20

Besøg Energiakademiet og få mere at vide om Samsøs grønne omstilling og vedvarende energi. Du kan også få noget godt at spise på en af de mange restauranter og andre spisesteder i Ballen. Ruten går også forbi Brattingsborg Gods og ud til den gamle havn ved Kolby Kås, inden ruten slutter i Sælvig.
BALLEN - SÆLVIG

Samsø er kendt for meget, blandt andet også for sin grønne omstilling. I dag er Samsø 100% selvforsynende med vedvarende energi, hvilket man kan høre mere om på Energiakademiet. Man finder Energiakademiet lige nord for Ballen. I Ballen er der masse af liv og tilbud. Du kan sætte dig til rette på en af de mange gourmetrestauranter, der er. Du kan også besøge den gamle købmandsgård, som ligger ved havnen. Fra Ballen er der færgeforbindelse til Kalundborg. I udkanten af Ballen ligger Samsø Observatorium med stjernekikkert og udsigtsplatform. Når du cykler mod syd, kan du se nogle af Samsøs landvindmøller og mod vest er der på klare dage udsigt helt til Kalundborg. Brattingsborg er Samsøs eneste gods. Godset har tilhørt slægten Danneskiold-Samsoe siden 1676. Det drives som et moderne landbrug. Der er ikke adgang til godset, men i perioder er der adgang til godsets smukke park, eller man kan tage turen ud til Vesborg Fyr på Samsøs sydspids.

Turen går videre til Kolby og forbi Kolby Mølle. I Kolby Kås nydes livet i lystbådehavnen. Du kan også komme på landbrugsmuseum ved husmandstedet Fredensdal. Her fortælles historien om landbruget i 1930´erne. Herefter kommer turen til Pillemark, hvor der blandt andet dyrkes jordbær. Der er boder med grøntsager og til tider loppemarkeder. Ved Tanderup kan du nyde udsigten fra Samsøs højeste punkt kaldet ”Dyret”.

Find vej

Ved at klikke på kortet kan du se denne etape. 

Her kan du yderligere downloade rutens forløb ved at klikke på pilen til venstre. 

Spisesteder, overnatningssteder og meget mere kan findes ved at klikke på de 9 små firkanter i øverste højre hjørne.