Rute 19

Betagende udsigter, kulturhistoriske perler, frisk luft og friske råvarer. Denne rute viser det nordlige Samsø fra øens bedste og smukkeste side. Ruten går til idylliske Nordby og dramatiske Issehoved, som venter på toppen af øen. Herefter går ruten mod syd gennem Besser og ender i Ballen.
SÆLVIG - BALLEN

Ruten går ad cykelsti fra Sælvig, og du cykler helt tæt ved havet. Der er mange picnic-egnede steder langs strækningen. Ruten går nordpå til Kanhavekanalen, der går på tværs det sted, hvor Samsø er smallest. Kanalen blev gravet af vikingerne i år 726, og den skulle sikre dem en hurtig og nem passage mellem øst og vest. På den måde kunne vikingerne nemmere kontrollere farvandet omkring Samsø. Herefter venter idylliske og velbevarede Nordby med de fine huse i bindingsværk, som ligger rundt om gadekæret og klokketårnet, der ringer solen op og ned. Længere nordpå venter den dramatiske natur i Nordby Bakker og Issehoved. På et tidspunkt ophører asfaltvejen, og du skal stille cyklen og gå det sidste stykke, hvis du vil helt ud på spidsen. Her venter der en smuk natur og fantastisk udsigt.

På ruten sydpå mod Ballen kan du gøre stop ved Nordby Hede eller Langøre Havn. Der har været havn her siden vikingetiden. I dag bruges den både af sejlere og lystfiskere. Herefter venter Besser som næste stop på ruten. Det er en hyggelig landsby med tre gadekær, udsigtstårn og smukke bindingsværkshuse. I Langemark kan du besøge den gamle smedje, som drives af Samsø Museum. Samsø er 100% selvforsynende med vedvarende energi. På Energiakademiet lidt nord for Ballen fortæller og rådgiver de om den grønne omstilling både til virksomheder og private.

Find vej

Ved at klikke på kortet kan du se denne etape. 

Her kan du yderligere downloade rutens forløb ved at klikke på pilen til venstre. 

Spisesteder, overnatningssteder og meget mere kan findes ved at klikke på de 9 små firkanter i øverste højre hjørne.