Rute 5

Ruten runder små landsbyer, et supermoderne mejeri og nogle af de smukkeste udsigter over Danmarks højland. Der er spor fra egens klostervæsen, og ruten slutter ved et af den danske arkæologis store fundsteder, nemlig Alken Enge.
TORRILD - ALKEN

Turen mellem Torrild til Alken er rig på oplevelser fra forhistorien til nutid. I det bakkede landskab kommer du igennem små landsbyer, og du kan gøre stop ved flere smukke udsigtspunkter. På turen møder du spor fra jernalderen og middelalderens driftige klostervæsen. Det er en kuperet rute, for vi er ikke langt fra nogle af Danmarks højeste punkter, nemlig Møllehøj, Yding Skovhøj og Ejer Bavnehøj. Du kan tage en afstikker fra Kulturringens rute mod vest og prøve kræfter med terrænet omkring disse høje.

På ruten kommer du forbi det sted, Ring Kloster engang lå. Klosterets historie formidles på Museum Skanderborg, men stedet er markeret, og du kan se en grundplan over det engang så store Benediktinernonnekloster. Ruten går også langs smukke Skanderborg Sø og Mossø. Ved Fuldbro Mølle er der sluseanlæg, hvor vandstanden i søerne reguleres. Mossø er Danmarks fjerde største sø, og der er flere steder med offentlig adgang. Stopper du ved Vædebro, er du på et sted med dramatisk historie. I engen bag sommerhusene er der fundet knogler fra jernalderkrigere. Stedet blev brugt som offersted, og man har gjort mange arkæologiske fund i engen. Madpakkehuset har plancher, der fortæller om udgravningerne, og Museum Skanderborg formidler den spændende og dramatiske historie om Alken Enge.

Find vej

Ved at klikke på kortet kan du se denne etape. 

Her kan du yderligere downloade rutens forløb ved at klikke på pilen til venstre. 

Spisesteder, overnatningssteder og meget mere kan findes ved at klikke på de 9 små firkanter i øverste højre hjørne.