Kulturringen på bæredygtighedskonference

Kulturringen er en ny bæredygtig cykelrute – og bæredygtighed er vigtigt. Det synes de også på Aarhus Universitet der afholdt RE-DO, en bæredygtighedskonference i sidste uge.

Kulturringen var også med. Vi fortalte omkring hvordan vi har arbejdet med kulturel bærdedygtighed i projektet og på ruten. Kulturel bæredygtighed tager udgangspunkt i, ikke kun at bevare, men også at understøtte og skabe synlighed om den værdifulde kultur og kulturarv. På denne måde kan man sikre forbindelsen mellem fortid og fremtid.

Så det er ikke tilfældigt at kulturringen tager sit afsæt i bæredygtighed. Folk søger bæredygtigheden i deres daglige liv; i transportmidler, fødevarer, og balance mellem arbejde, familie og fritid. I kulturringen er der det hele; sund transport, (økologiske) gode lokale fødevarer og meningsfulde oplevelser for hele familien. Arbejdet kan man så lade blive derhjemme sammen med bilen.

Model for bæredygtighed

På RE-DO-konferencen lanceres også Aarhus Sustainability Model. Det er en bæredygtighedsmodel for kulturaktører udviklet til Europæisk Kulturhovedstad 2017, Aarhus. Den lægger vægt på at kultur ikke kun er bagudrettet som genstande på udstilling i glasmontre, men kultur også er noget der konstant skabes og dermed konstant kan præges. Præcis som Kulturringen gør det; kulturringen bringer kulturen ind som en vigtig del af ferie og motion i Danmark.

Modellen arbejder med mad og drikke, drift og mobilitet, kunst og kultur, adfærd og kommunikation, og arkitektur og rammer. Disse områder spiller ind i hinanden på forskellige måder, men kan også bare bruges hver for sig. Hvordan håndterer man f.eks. skrald på en 450 kilometer lang rute? Hvordan kan man skabe bæredygtig energi på turens pauser? Hvordan kan man lave ny kunst og kultur i gamle landsbyer? Alt dette og mere diskuterede vi på konferencen.

Diskussionen tog udgangspunkt i modellen, som arbejder konceptuelt med problemstillingerne. Målet er at konkretisere løsninger, der passer netop til Kulturringen. Og det er denne bæredygtighed der skal føre kulturringen fremad. Kulturringen tager udgangspunkt i at genopdage kulturen i landskabet men bæredygtigheden består også i at tage det gamle og bringe det frem og måske skabe nye traditioner. Det er vores vision at cykelturismen, den lokale turisme, kan blive fremtiden. Det er nemlig bæredygtigt!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s